Tél végi ötletek. Kertészeti tanácsok a Biagazdaságtól

Új sorozatot indítottunk a pecatavi Biagazdaság segítségével. A tervek szerint legalább havi rendszerességgel kertészeti tanácsokkal szeretnénk ellátni a pecatavi ingatlantulajdonosokat. Igyekszünk a hely sajátosságaihoz igazodva, az éppen aktuális kertészeti tevékenységeknek megfelelő hírekkel segíteni a kerti munkákat.

A sorozat többi része ide kattintva megtekinthető

Az enyhe, elhúzódó télnek köszönhetően sok kártevőre számíthatunk a lehullott levelek alatt és a fák kérgeiben megbújva. Az áttelelt rovarok lassan megkezdik a létfenntartásukhoz szükséges táplálkozást. Biológiai védekezésként különböző rovarcsapdákat alkalmazhatunk gyümölcsfáink védelme érdekében.

Csíkcsapdát ragaszthatunk a fák törzse köré, ami a mászkáló kártevők továbbjutását megakadályozza. A kétoldalú ragacsos felület ellenáll a páratartalomnak, esőnek és a hőmérséklet-ingadozásnak.

TIPP: Szerintem a csíkcsapdához kipróbálhatjuk az egyszerű kétoldalas ragasztószalagot is. Például a barkácsáruházakban vagy a háztartási boltokban kapható műanyag alapú szőnyeg ragasztót. Én felraktam, meglátjuk meddig bírja. (a szerk.)

Ezen kívül használhatunk környezetbarát színcsapdát és feromoncsapdát, melyek előnye, hogy vegyszermentes védekezést tesznek lehetővé, akárcsak a csíkcsapda.

Foto: bacchusbortarsasag.hu

A feromoncsapda működése: a csapdák csalétke a nőstény lepke ivari csalogatóanyagát (szexferomonját) tartalmazza, ami odavonzza a faj hímjeit, melyek beleragadnak a csapdába. Még a szaporodást, tojásrakást megelőzően odacsalogatja a hímeket, így tudhatjuk, hogy az adott faj kártevő-rajzása elkezdődött. Ennek segítségével közvetlenül a kelő hernyók ellen védekezhetünk még a kártétel kialakulása előtt.

Fotó: kwizda.hu

Színcsapdát cseresznyelégy ellen használhatunk, melynek sárga színe vonzza a talajból kirepülő cseresznyelégy imágókat. Hajtsuk hengerré a műanyag lapokat (melyek levegőn sem száradó ragasztóanyaggal vannak bevonva), melyekre a kártevők rászállnak, beleragadnak, majd elpusztulnak. A csapdákat déli oldalra, 2 méteres magasságban érdemes elhelyezni, még a cseresznye sárgulása előtt. A feromoncsapda alkalmazása kiválthatja a permetezést!

Az ősszel lehulló faleveleket – ha még nem tettük meg – gereblyézzük össze, a kártevők gyérítése és a gombák elszaporodásának akadályozása végett, ezzel is növelve a csapdák hatékonyságát.
A csapdázás célja: a kártevők populációjának csökkentése, illetve azok számának felmérése. Amikor a csapdák beteltek, cserélni kell azokat.

Jelentősen hozzájárulhatunk gyümölcsfáink termőképességének növekedéséhez a csapdák kihelyezésével, tápanyag utánpótlásával (istállótrágya, gombatrágya, zöldtrágya) és megfelelő metszéssel.
Általános szabály az almatermésűek vesszőit 1/3-dal, a csonthéjasokét 2/3-dal vágjuk vissza. Engedjünk minél több fényt a koronába. A nagyobb metszési sebeket kenjük be sebkezelő szerrel (pl. Biocera sebkezelő géllel, vagy fagéllel).

Jó kertészkedést kívánunk!

(2018. 02. 10. – Ingrid és Péter, Biagazdaság)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.