Több mint kamerarendszer

Tavaly év végén Pecatónál elkészült Biatorbágy saját közterületi kamerarendszerének legújabb pontja, ennek kapcsán a polgárőrség biztonsági vezetőjét, Pénzes Lászlót kérdeztem a rendszer működéséről.

Jelenleg Biatorbágy kül- és belterületén 67 kamera működik. Ezek a kamerák egyrészről élő mozgóképet továbbító térfigyelő és forgalomfigyelő kamerák, másrészről rendszámfelismerő kamerák, amelyek fotókat készítenek. A rendszámfelismerő működése automatikus, valós időben azonosítja a rögzített járműveket. Az országosan körözött járművek adatait a helyi rendszerrel szinkronizálják, így ha esetleg Biatorbágyra belépne egy ilyen jármű, akkor azonnal jelez a rendszer.

A rendszámfelismerő kamerák sötétben is tökéletesen működnek

A Nagy utcai központba egy időben három, speciális jogosultságokkal rendelkező polgárőr van beosztva. Négy órás váltásokban, megállás nélkül figyeli egy munkatárs a monitorfalon a kamerák képét. Eközben egy vagy két polgárőr folyamatosan járőrözik. Bűnmegelőzés szempontjából nagyon fontos az állandó utcai jelenlét. Ha bármilyen rendellenesség látható a monitoron, a diszpécser abban a percben riasztja a járőröket, akik a helyszínre sietnek és ha indokolt és szükséges, a rendőrség megérkezésig visszatartják az elkövetőt, biztosítják a helyszínt. A térfigyelőkamerák segítettek a MÁV állomás előtt elkövetett rablási kísérlet esetében is. A gyors, összehangolt akciónak köszönhetően a rendőrök egy órán belül elfogták a tettest.

Forgalomfigyelés vs. térfigyelés
A forgalomfigyelés egy általános információs megoldás. Az ilyen kamerák által küldött kép felbontása nem teszi lehetővé, hogy egy járművet beazonosítsunk vagy felismerjünk egy személyt (pld. az autópályák forgalmát online bárki megnézheti). Ezzel szemben a térfigyelő rendszer képe tűéles, a részletek kinagyíthatók. Ebben az esetben sokkal szigorúbbak az adatvédelmi előírások. A térfigyelőknél például táblán kötelező feltüntetni, hogy rögzített kamera működik. Ilyen kamerák vannak például Pecatón is.

Külön ki kell hangsúlyozni, hogy a kamerák által közvetített képi anyag rögzítése és kezelése a legszigorúbb előírások szerint történik. A rendszer zárt láncú, nincs kapcsolatban az internettel, így az adatok kikerülése lehetetlen. A diszpécserközpontba kizárólag megfelelő jogosítványokkal vagy engedéllyel lehet belépni. A kezelő diszpécserek különleges adatvédelmi képzést kaptak, majd vizsgát tettek. A képi anyag visszakeresését is csak arra felhatalmazott, megfelelő vizsgával rendelkező személy végezheti, dokumentálva a visszakeresés jogi alapját és célját. A kamerarendszer szabályszerű működtetését helyi szinten a Jegyző ellenőrzi, a rendőrségen kívül.

Napelemes közvilágítás és térfigyelő kamera a pecatavi autós hídnál

Az új kamerák és berendezések kiválasztása szigorú kereteken belül történik, a belügyminisztérium meghatározza a paramétereket. Biatorbágy pozitív bűnügyi statisztikái miatt viszont a minisztériumból anyagi támogatás nem érkezik. A kamerák telepítését, üzemeltetését és szervizelését Biatorbágyon az önkormányzat végzi. Egy kamera telepítése – kiviteltől és helyszíntől függően – 300 000 -1000 000 forint között mozog. A költségeken túl az engedélyeztetés még nagyobb kihívás. Pecatónál a 2020-as fejlesztés 3-4 millió forintba került, amihez rendhagyó módon egy helyi lakos járult hozzá.

Jelenleg a horgászházra szerelték a mikrohullámú átjátszó

A biatorbágyi kamerák jelenleg háromféle átjátszó rendszeren kapcsolódnak a központhoz. A külterületeken (pld. Ürgehegy) általában GSM átjátszó működik, de például Pecató mikrohullámon csatlakozik. Utóbbi ugyan sokkal olcsóbb, de sajnos, nem megfelelően stabil, így a közeljövőben változás várható. A kamerák zöme az ideális kábeles megoldást használja.

Biatorbágy mind a hat bejáratához telepítettek térfigyelő és rendszámfelismerő kamerákat: az Ország úton, Dózsa György úton, Pátyi úton, Herceghalmi úton, Etyeki úton és a Sóskúti úton. Ezen kívül rendszámfelismerő rendszer csak Pecatónál van, ahol további három térfigyelőt is felszereltek. Ürgehegyen, Szarvas hegyen, Katalin hegyen is vannak kamerák, illetve a város számos pontján. A legtöbb kamera a MÁV állomás környékén található, de a Fő téret és az Ohmüllner Márton sétányt is figyelik.

A fejlesztés idén sem áll meg. Az Önkormányzat a polgárőrség bevonásával a rendszer további fejlesztését tervezi, és további kamerákat fog telepíteni bel-, és külterületen. A felmérést végző szakemberek szerint jelenleg körülbelül 100-zal lenne lefedett településünk közigazgatási területe. A jövendőbeli kamerák elhelyezésekor figyelembe veszik a lakossági igényeket és azt, hogy milyen események folynak a közterületeken. Valószínűleg a KRESZ-park lesz a következő megfigyelt terület.

A biatorbágyi bűnmegelőzési rendszer nemcsak a technika miatt egyedülálló, hanem felépítése miatt is. Nem csupán egy kamera-, hanem egy komplex közbiztonsági hálózat. Számos ág kapcsolódik hozzá a lakossági vagyonvédelemtől az ifjúságvédelemig. A kedvező helyi bűnözési statisztikák hátterében összetett munka áll, melyben a kamerák sokat segítettek. Jelenleg talán a legkomolyabb fegyver a megelőzés és a felderítés frontján.

7 hozzászólás

 1. Mester László szerint:

  Szia Ákos! Igazán kiváló, alapos írás, ahogy ezt tőled már megszokhatták olvasóid és klassz a térfigyelő központban készült fotód is. Szeretném megosztani Biatorbágy honlapján, természetesen a forrásra hivatkozás belinkelésével, valamint ajánlanám a Körkép szerkesztőjének figyelmébe, ha nem bánod! Üdvözlettel, Laci

 2. Tóth Zoli szerint:

  Szia Ákos!
  Már optikai kábelen megy.

 1. 2021. 01. 21.

  […] Több mint kamerarendszer – pecato.hu […]

 2. 2021. 12. 29.

  […] környezetünk még biztonságosabb legyen, 2020 végén elindult a pecatavi kamerarendszer fejlesztése, ami végül január elejére futott ki. Januárban a mikrohullámú hálózat helyett egy […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.