Tűzifaprogram 2022. (FRISSÍTVE)

A Kormány 2022. szeptember 18-án közzétette a hatósági árakat és a tűzifaprogramja részleteit. Pecatónál a téli fűtést általában fatüzeléssel oldják meg a helyiek, így minket fokozottan érint a dolog. Néhány mondatban összefoglalom a részleteket.

Pecató a Pilisi Parkerdőhöz tartozik, e-mailben és telefonban is kérvényezhetjük a maximált áras tűzifát. A hivatalosan megadott adatok a következők:

Budakeszi Erdészet központi telephely
2092 Budakeszi Kísérleti Telep
GPS:47.524316, 18.891463
Telefon: 26/457-857 20/984-6190
Email budakeszi@pprt.hu; lampert.zsolt@pprt.hu

Az ársapkás árak, mely az áfát is tartalmazzák:

 • Keménylombos: 30 000 Ft / erdei köbméter
 • Lágylombos: 19 000 Ft / erdei köbméter
 • Fenyő: 19 000 Ft / erdei köbméter

A megvásárolható tűzifa az adott területekre jellemző fajösszetétel szerint igényelhető. Hogy ez a mi esetünkben pontosan mit jelent, az a későbbiekben kiderül.
Tüzelésre legalkalmasabb a keménylombos faanyag. Mint például a tölgy, bükk, akác, gyertyán, csertölgy, madárcseresznye, juhar, dió.
A lágylombos fajták inkább a bútoriparban használatosak. Mint például a hárs, nyár, nyír, éger, fehér fűz, vadgesztenye.
A fenyőféléket jelentős gyantatartalmuk miatt általában nem használják tüzelőnek.

Egy háztartás maximum 10 erdei köbméter fát vásárolhat. A jogosultságot lakcímkártyával kell igazolni. Vagyis az igénylőnek bejelentett pecatavi címmel kell rendelkeznie.

A hengeres tűzifát feldolgozandó állapotban kapjuk, amivel még sok dolgunk lesz. A szállítást is egyénileg kell megoldani. Vagyis a vételárhoz még hozzá kell számolnunk a szállítási és a feldolgozási költségeket is.

Érdemes megemlíteni – ami valahogy mindig kimarad a hivatalos kommunikációból – hogy a jelenleg megrendelt faanyag friss idei vágásból származik, ezért valójában idei tüzelésre nem alkalmas. A jó tüzelő víztartama 15%, maximum 20%, a frissen kivágott fa több mint 50% nedvességet is tartalmazhat. Fűtés közben a nedvesség gőzzé alakítása energiát igényel, ami azt jelenti, hogy kevésbé szolgáltatja a meleget, de a nagyobb baj az, hogy a gőz akár a fűtési rendszert is tökre teheti. Vagyis a most megrendelt ársapkás tűzífa legközelebb a jövő évi fűtésünket oldhatja meg.

Frissítés: A program kihirdetése után azonnal megrendeltem e-mailben a tüzifát. Egy hét után sem történt semmi, igy ismét írtam. 10 napra rá meg is érkezett az alábbi bianko válasz a Pilisi Parkerdőtől. Tehát az ügyintésés kizárólag munkaidőben és személyesen történhet. E-mailben mégsem lehet tüzifát rendelni, hiába így hirdették ki először.

Tisztelt Levélíró!

Érdeklődését és jelentkezését a Magyar Kormány Tűzifaprogramjára köszönjük. Tájékoztatjuk, hogy a programban meghirdetett háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségű tűzifához az alábbiak szerint juthat hozzá:

 1. Ellenőrizze, hogy az Ön lakhelye a Pilisi Parkerdő működési területén található-e. Az ellenőrzéshez segítséget a https://parkerdo.hu/erdogazdalkodas/a-faanyagrol/tuzifa-ertekesites/#1663572010690-e5684146-5bab weboldalon talál.
 2. Kérjük, válassza ki az Ön lakhelyéhez legközelebb található értékesítési pontunkat (https://parkerdo.hu/erdogazdalkodas/a-faanyagrol/tuzifa-ertekesites/#1663575084763-81740e28-c813)
 3. Értékesítési pontjaink hétfőtől-csütörtökig 8-15:00 óráig, pénteken 8-12:00 óráig állnak rendelkezésre.
 4. Ebben az időszakban fáradjon be értékesítési pontunkra és a szükséges adategyeztetést, illetve nyilatkozatadás céljából. Felhívjuk figyelmét, hogy az egyeztetéshez szüksége lesz lakcímkártyájára és igazoló okmányaira.
 5. Az egyeztetést követően a kollégaink tájékoztatják a tűzifa befizetés módjáról, az átvételének várható időpontjáról és helyszínéről. A tűzifa szállításának díját az ár nem tartalmazza, az átvételi pontról a felhasználási helyre, azaz a háztartásokig történő szállításról, illetve a fa feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodnia.

Bővebb információt a programmal kapcsolatban itt talál: https://parkerdo.hu/erdogazdalkodas/a-faanyagrol/tuzifa-ertekesites/

Várjuk jelentkezését!

Üdvözlettel:

1 Response

 1. Polyvás András szerint:

  T. Lampert Zsolt ! A tüzifa megredelésem lemondom .Ugyan is már megkaptam a Szentkereszti Erdészettől ! Tisztelettel: Polyvás András

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.