Új kút a növények locsolására

2019. óta fákkal és virágokkal próbáljuk szebbé tenni Pecatóhoz vezető Repkény utca híd előtti szakaszát. A fák szépen cseperednek, idén némelyik már gyümölcsöt is hozott. A virágok is megeredtek, viszont a nyári szárazságban állandó locsolást igényelnek. Tavaly egy helyi lakos, Székely Györgyné Katus gondozta a növényeket, kannából, otthonról hozta a vizet. Erőn felüli munkát végzett, de idén már nem volt lehetősége, hogy folytassa. A 2020-as nyár is száraz meleg volt, így többen is próbáltak segíteni, éppen aki ráért, meglocsolta a fákat, virágokat. Például Szántay Roland uránfutón hozott tartályban vizet, és azzal locsolta végig a Repkény utcát.

Jól látszott, erre megoldás kell találni. Hosszútávon nem ideális a víz alkalmankénti odaszállítása, főleg úgy, hogy bő vizű Benta-patak csörgedezik az út mellett. Megindult az ötletelés, a telepített tartálytól kezdve a benzinmotoros szivattyún át a patak hajtotta szivattyúig. Szerettünk volna egy egyszerű és környezetbarát megoldást kitalálni, így egyszer csak valakinek kipattan a fejéből az ötlet, egy Norton-kút telepítése.

A Norton-kút a legegyszerűbb és a legelterjedtebb megoldás a talajvíz felszínre hozásához. A kar elmozgatásával a kúttörzsben lévő dugattyú vákuumot hoz létre, ami felszívja a vizet, ugyanakkor a folyadék visszaáramlását egy lábszelep akadályozza meg. A víz a pumpálás hatására szakaszosan folyik. Esetünkben nem kútból kellett a vizet felhozni, hanem a felszíntől kb. hat méter mélyen folyó patakmederből. Mértünk, számítgattunk és megvalósíthatónak tűnt. Az OBI-ban elfogadható áron volt szép, egyszerű kút. Megvásároltuk a hozzávalókat, és egy kis előkészület után tulajdonképpen két óra alatt kész volt az alap, és miután az megkötött, egy óra alatt készre szereltük.

A kút bekerülési költsége 57 400 Ft volt, amit kizárólag a helyiek adtak össze a speciális pénzalapba, amit Schilling-Párhon Lili gyűjtött. A kút tehát kizárólag néhány lelkes ember munkájának és a pecataviak adományainak a gyümölcse.

A kútból mostantól sokkal egyszerűbben megoldhatjuk a növények locsolását, és még kézmosásra is jó. Természetesen, mivel a vizet a patakból nyeri, így emberi fogyasztásra nem alkalmas. Nem ivóvíz!

Frissítés, 2020. 09. 14.
Elkészült az új figyelmeztető tábla. Rebeka Horváth-Párhon munkája.

1 Response

  1. 2021. 01. 01.

    […] mezejére léptünk, és pár lelkes lakó, valamint Lili pecatavi pénzalapja segítségével pár nap múlva már állt a szép kis kút. Most éppen víztelenítve téli pihenőjét tölti, de amint vége a fagyveszélynek, ismét […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.