Veszélyeztetett kutyák

Ma már szinte minden pecatavi lakott ingatlanon kutyák is élnek, sőt van ahol nem is csak egy. A kutyatartásnak több válfaja is létezik, van aki házi kedvencként, van aki munkakutyaként tarja őket. Tulajdonképpen mindegy is, bármilyen állattartás komoly felelősséggel jár. Én azt hittem, hogy a pecatónál az oltás-chippelés-regisztráció szentháromságon túl nincs probléma. Erről pár éve már írtam is, érdemes elolvasni. Sajnos azonban a napokban olyan híreket hallottam, ami mellett nem mehetünk el. Ketten is megkerestek az ügyben, hogy valaki súlyosan megsérti az állatvédelmi törvényt. Egy fontos felhívást szeretnék megosztani:

„Tisztelt Peca tavi lakosok!

Mint tudjátok, rengeteg állattartó, állatbarát lakik a tó körül, és ez ügyben kérték a környékbeliek a segítségünket. A kutyatartók többsége jó érzésű, empatikus. Azonban vannak, akikben még mindig nem tudatosult, hogy az állatvédelmi törvény szerint a kutyák láncon, illetve tartósan ketrecbe/kennelbe zárva tartása törvényellenes, és – ahogy a verés, állatkínzás – börtönbüntetéssel sújtható. Például egy nagyobb testű kutya esetében a bezártság minimum 15 négyzetméteres ketrecben lehet, kutyánként napi 2×1 óra kiengedés mellett.
A legújabb kutatások és sokunk tapasztalata szerint a kutyák és macskák érzelmi és értelmi intelligenciája egy 3 éves gyerekével ér fel. Nem csak igényük, de joguk is van a szabadsághoz, a jó bánásmódhoz. A másik oldalról nézve pedig köztudott a mondás, hogy aki állatot kínoz, az emberre készül, tehát akár közveszélyes is lehet. Az embertelen tartásmód bizony kínzásnak számít.

3. § 4. állatkínzás: az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő – nem kísérleti célra szánt – állategyed tenyésztése, szaporítása;
1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről

A jövőben állatvédelmi szempontból ellenőrizni fogjuk ezt a környéket, és a nem megfelelő tartási viszonyokat jelenteni fogjuk a hatóságoknál. Ebben kérném a segítségeteket, főleg, ha valamilyen súlyosabb dolgot láttok. Ha másért nem, azért, mert ez a kötelességünk. Ezt több fórumon is meg lehet tenni: a rendőrségi feljelentéshez két tanú és/vagy felvétel szükséges, az önkormányzathoz is bejelenthetjük (czinege.anita@biatorbagy.hu), valamint számos állatmentő szolgálat létezik, mint például a Tetovált állatmentők. A bejelentést akár névtelenül is meg lehet tenni, illetve érdemes először a „gazda” felé jelezni a törvénysértést.
Nem feljelentésekre biztatunk, hanem arra, hogy megvédjük azoknak a jogait, akik maguk nem tudják.

Köszönettel
Attila”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.