Volt egy harmadik hidunk is

Biatorbágy Pecató városrésznek jelenleg egy hídja van, az 1983-ban átadott autós híd, amit máig is használunk a Benta-patakon való átkelésre. A régebbi lakosok még emlékeznek a gyalogoshídra is, mely a település északi végén állt. Ezt a hidat életveszélyessé nyilvánították, és 2009-ben elbontották. Viszont azt talán kevesen tudják, hogy volt a településnek egy harmadik hídja is a tó végében.

Amikor az erdei forrás kapcsán a volt erdészünkkel, Orosz Mihállyal beszélgettem, említette a kis fahidat, ami a tó alsó csücskével egy magasságban segítette a Bentán való átjutást. Elmondta, hogy az erdészek építették, ők tartották karban. Aztán beszéltem pecataviakkal is, akik szintén meséltek a déli hídról, amit a műút melletti régi parkolóból lehetett megközelíteni. Nem volt egy komoly építmény, korlátja sem volt. Deszkából épült, valószínűleg alapok nélkül. Talán ezért van, hogy ma már se híre, se hamva. Míg a fenti gyalogoshídnak áll még a beton alapja, erről a hídról már csak régi légi felvételek tanúskodnak.

A környezetünk múltjának kutatásakor óriási segítséget jelentenek a régi térképek, de talán még izgalmasabb ha légi felvételeket sikerül találni. A Lechner Nonprofit Kft. légi filmtárában található dokumentumok egy részéhez a fentrol.hu oldalon lehet hozzáférni. Itt jelenleg, közel 160 000 szkennelt, 20 évnél régebbi légi-felvétel érhető el ingyenesen, mindenki számára. Természetesen Pecatóról és környékéről is találtam néhány különleges dokumentumot, és ezeken a fotókon ott a harmadik hidunk is.

1979.

Talán az 1979-es légi-felvételen látszik legjobban az átkelő. A kis fahídtól kb. 35 méter hosszú ösvény vezetett, ami az Eper és a Körte utca között csatlakozott a Tó sétányhoz.

1988.

A nyolcvanas évek közepén a műút melletti parkoló megszűnt, az új autós hídon a pecatavi ingatlanokat gyorsabban, könnyebben meg lehetett közelíteni. A kis fa gyalogoshíd szerepe háttérbe szorult. Ennek ellenére a tíz évvel később készült légi felvételen még látszik. A 1990-es légi fotó szerint a pecatavi ingatlanokat még három hídon át is megközelíthették.

1990.

Ma is nagy szükség lenne az ilyen egyszerűbb gyalogoshidakra, a felső híd elvesztését máig nem heverték ki a helyiek. Nem csoda, hogy alacsonyabb vízállás esetén a mederben lévő köveken mostanában is megpróbálnak átkelni, sőt létezik egy déli gázló is, amit a vadászok használnak.

A cikk megírásához köszönöm Orosz Mihály, Godzsák Pali segítségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.